Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydziału Rolnictwa i Biologii. Uzyskał tytuł doktora nauk rolniczych w dyscyplinie agronomia, również na SGGW, a następnie pracował jako asystent, a później adiunkt na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Zakładzie Żywności Ekologicznej (SGGW). Ponadto posiada wieloletnie doświadczenie pracy w jednostce certyfikującej rolnictwo ekologiczne oraz w biznesie zajmującym się zaopatrzeniem rolnictwa – w tym ekologicznego. Jest ciągle aktywnym rolnikiem ekologicznym z epizodem działalności przetwórczej – eko. Od 2021 r pełni obowiązki zastępcy dyrektora Departamentu Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, sprawując nadzór w zakresie rolnictwa ekologicznego i systemów jakości żywności.